Girlboss | Marloes van Loon

/
10 Comments
Girlboss interview met illustrator Marloes van Loon kinderboek prentenboek mijn oma is een superheld dementie
Marloes van Loon had al sinds de basisschool de droom om illustratrice te worden van kinderboeken. Ze is pas 24 jaar en heeft deze droom nu al waargemaakt! Ze ontwikkelde een boek over dementie en heeft daarnaast al veel gave illustratie en animatie opdrachten mogen uitwerken. ‘’Het was al snel duidelijk dat ik graag de creatieve richting op wilde. Van jongs af aan ben ik, zo ver ik kan herinneren, altijd bezig geweest met buitenschoolse knutselklasjes en het volgen van cursussen. Zo ook tijdens mijn middelbare school. Ik volgde extra creatieve lessen op de tekenacademie in BelgiĆ« en het laatste jaar deed ik de vooropleiding van de kunstacademie in Den Bosch. Inmiddels ben ik 1,5 jaar afgestudeerd van de opleiding Visuele Communicatie in Maastricht en ben ik 3 jaar geleden begonnen als freelancer. Nog steeds ben ik daar ontzettend druk mee, maar sinds dit jaar volg ik ook nog een deeltijdopleiding tot docent Beeldende Kunst en Vorming.’’

‘’Op het moment dat ik begon met afstuderen, zag ik de kans om me een half jaar lang volledig te kunnen focussen op een onderwerp dat voor mij heel belangrijk was. Ik wilde namelijk heel graag iets ontwikkelen voor jonge kinderen die worstelen met de situatie wanneer opa of oma de ziekte dementie krijgt. Toen ik ongeveer 16/17 jaar was, werd de ziekte van mijn eigen opa steeds erger. Ik vond het super lastig om te zien hoe hij steeds meer veranderde. Later overleed hij aan de gevolgen van dementie en voelde ik sterk dat ik ooit iets met dit onderwerp zou willen doen. Ik maakte er een prentenboek over genaamd ‘Mijn oma is een superheld’. Mijn afstudeerproject is echt mijn kindje!’’

Girlboss interview met illustrator Marloes van Loon kinderboek prentenboek mijn oma is een superheld dementie
© 2017 – Clavis Uitgeverij, Hasselt-Amsterdam-New York, illustratie van
Marloes van Loon uit Mijn oma is een superheld.


‘’Het boek gaat over hoofdkaraktertje Suus die ontdekt dat oma steeds vergeetachtiger wordt. Als oma vertelt dat ze haar geheugen lijkt kwijt te raken, besluit Suus dat ze het terug gaat vinden. Het verhaal is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar en laat vooral situaties zien uit de beginnende fase van dementie. Het belangrijkste aspect van het boek was dat het niet te zwaar mocht worden. Juist wilde ik op een luchtige en speelse manier kinderen in aanraking laten komen met het onderwerp.’’

Na het afstuderen heeft Marloes haar werk ingestuurd voor de Internationale KeyColours competition van Uitgeverij Clavis. Een wedstrijd die ze eens in de twee jaar organiseren. Hierbij gaan ze op zoek naar het beste nieuwe prentenboeken concept. Jammer genoeg was Marloes niet de winnaar, maar de uitgeverij was toch zo enthousiast dat ze haar boek ‘Mijn oma is een superheld’ graag uit wilde geven. ‘’Ik denk dat ik nog nooit zo’n grote glimlach op mijn gezicht heb gehad, die ik er ook zonder overdrijven de eerste week echt niet af heb kunnen krijgen! Dit hield namelijk in dat mijn allergrootste wens vanaf groep 3 (het worden van kinderboeken illustrator) nu echt uit kwam!’’

Girlboss interview met illustrator Marloes van Loon kinderboek prentenboek mijn oma is een superheld dementie
Toen ik de creatieveling vroeg naar haar favoriete opdrachten, hoefde ze niet lang na te denken. ‘’Mijn favoriete opdrachten zijn, je raadt het misschien al, wanneer ik kan werken voor kinderen. Ik vind het dan ook super om bijvoorbeeld een geboortekaartje te ontwerpen. Daarnaast vind ik het ook heel erg mooi wanneer ik met mijn werk iets meer kan betekenen. Dit zie je terug in mijn prentenboek, maar ook in illustraties die ik maakte voor een verzorgingstehuis. Van zulke dingen word ik ontzettend blij!’’

Werken als freelancer heeft veel leuke en positieve kanten, maar het kan ook zwaar zijn. Marloes had tijdens haar opleiding tot illustrator nog geen idee wat het precies inhield om eigen baas te zijn. ‘’Freelancer zijn klinkt iets makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Ik had echter wel geluk dat ik tijdens mijn opleiding al kon beginnen met ondernemen. Op deze manier kon ik er al over leren en vooral lekker veel fouten maken. Ik ben best wel perfectionistisch en maak het liefst helemaal geen fouten. Verschrikkelijk eigenlijk als je een beeldend beroep hebt. Het zou zo fijn zijn om lekker los aan de slag te kunnen gaan, zonder zo kritisch naar jezelf te zijn. Nu ik zelf ook les en workshops geef aan jongere kinderen, probeer ik juist te benadrukken dat fouten maken alleen maar goed is en experimenteren je alleen maar helpt om te ontwikkelen! Misschien moet ik ook eens wat vaker naar mezelf luisteren ;).’’

Girlboss interview met illustrator Marloes van Loon kinderboek prentenboek mijn oma is een superheld dementie

Hoewel de grote droom van de illustratrice al uitgekomen is, zijn er natuurlijk altijd nog andere toekomstwensen. ‘’Mijn ultieme droom is om over een paar jaar een eigen werkplaats te hebben met ateliers waar verschillende creatieven aan het werk zijn. Ik zou de werkplaats open stellen voor workshops om mijn passie over te dragen en lekker te kunnen experimenteren met al het moois dat de illustratie en creatieve wereld biedt. Het lijkt me fantastisch om samen te kunnen werken in zo’n creatieve broedplaats en elkaar te kunnen inspireren om nog meer moois te maken!’’


Marloes van Loon is te vinden op Facebook & Instagram


10 opmerkingen:

 1. Wat een mooie tekeningen. Wilde dat ik dat kon lijkt mij zo ontspannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat geweldig dat je droom uitkomt. Ik vind het ook hele mooie tekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat inspirerend om te lezen, wat leuk dat haar droom is uitgekomen! De illustraties zien er ook echt supertof uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat gaaf als je droom zo vroeg al uit mag komen! Ik werk in de ouderenzorg en ben erg benieuwd naar het boek over dementie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het boek is te koop bij onder andere bol.com! Meer info staat op de website van marloes :)

   Verwijderen
 5. wow wat ziet dat er onwijs leuk uit zeg. ik ben jaloers op je creativiteit en je tekenkunsten! wat moet dat fijn zijn dat je je zo kan uitdrukken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waauw wat een prachtige illustraties super gaaf dat je droom is uitgekomen, met de volgende zal het ook wel goedkomen gezien jou kunsten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw wat gaaf zeg als je al op deze leeftijd van je passie je werk kunt maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel erg gaaf! En ook dat je boek bij Clavis is uitgebracht (mooie uitgeverij met mooie titels). Het is wel ontzettend dierbaar omdat het ook met je Opa te maken heeft. Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het mooi om te zien dat iemand zijn dromen kan najagen en deze ook laat uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Super leuk dat je even langs komt! Ik waardeer de reacties enorm ♥

Don't use photos/articles without permission. Mogelijk gemaakt door Blogger.